Stof

Megastoelen is de grootste internet aanbieder op het gebied van eetkamerstoelen.

U bent van harte welkom in één van onze winkels, waar u de mogelijkheden kunt bespreken om de produkten in een andere opstelling, maat of uitvoering te bestellen. Alle winkels hebben de getoonde meubelen op showroom staan. Ook als op de webshop geen voorraad staat vermeld.


De bekleding

Meubelstoffen zijn er in vele soorten, uitvoeringen en samenstellingen. Elk met zijn eigen kenmerken. U kunt in het algemeen stellen dat de prijs van de meubelstof vaak niets zegt over zijn levensduur. De prijs van de meubelstof staat voor het gewicht, de eventuele finish op de stof en welke basismaterialen er in gebruikt worden. Deze kenmerken bepalen uiteindelijk de prijs van de meubelstof. Als basismateriaal kunnen o.a. de volgende garens gebruikt worden: polyester, poly-acryl, wol, viscose, katoen of linnen. Veelal wordt een mix van deze garens gebruikt om aan de verschillende gewenste eigenschappen van de stof te voldoen. Bij testen naar bijvoorbeeld lichtechtheid geven deze garens de hoogste scores. Een goede garenkwaliteit hoeft per definitie niet duur te zijn. We kunnen meubelstoffen onderscheiden in verschillende categorieën, waarvan we er drie zullen benoemen: Microvezels • Weefstoffen • Kunstleder

  • Microvezels
  • Weefstoffen
  • Kunstleder

Microvezels

Microvezels zijn alle stoffen die bestaan uit fijn geweven microvezel-garens. De stof bevat meestal een backing om deze te voorzien van een goede “touch”. Een groot voordeel van een microvezelstof is dat deze gemakkelijk te reinigen is, en dat er vele kleurmogelijkheden zijn. Reiniging moet overigens wel zorgvuldig gedaan worden. Er mag geen reiniging plaatsvinden met behulp van oplosmiddelen, maar alleen met een milde, pH-neutrale zeep. Wanneer andere middelen worden toegepast, kan de backing loslaten of verdwijnen en zal de stof verkleuren.Weefstof en Chenille-weefstof

Door gebruik van diverse soorten garens, zoals chenillegarens, dik-dun, fantasie en meerkleuren-garens zijn vele variaties weefstoffen mogelijk. Al deze garens hebben hun specifieke producteigenschappen. Wanneer chenillegarens zijn verwerkt in een weefstof geeft dit optisch een mooi vol resultaat met een fijne touch. Deze touch kan na gebruik wel een “zitspiegel” weergeven. Door lichtinval op het meubel kan er ook een shading (vleug) zichtbaar zijn. Dit is een eigenschap die de chenille-weefstof laat leven. Men dient er altijd rekening mee te houden, dat door het gebruik de stof altijd ruw kan worden en er pilling kan ontstaan. Pilling kan ontstaan door invloeden van buitenaf, door bijvoorbeeld jeans of intensief stofzuigen. Hierdoor kunnen in de stof vezeltjes loslaten en bolletjes vormen. De stoffen worden hier uitgebreid op getest en krijgen in het testrapport een kwalificatie. Pilling kan verholpen worden door een pillingapparaatje te gebruiken en de ontstane pilling voorzichtig te verwijderen. De stof zelf heeft hier niets onder te lijden. De kans op pilling en shading wordt aangegeven op het artikelpaspoort van de stof. Lichtechtheid wordt als een belangrijke test bij meubelstoffen gezien. Elke stof die onder invloed van zonlicht staat, kan op den duur verbleken. Uit testen is gebleken dat dit zelfs kan ontstaan door langdurige blootstelling aan halogeenverlichting. Zorg dat het meubel niet te dicht bij de verwarming staat. Te veel warmte kan de kwaliteit van stof, leder en/of schuim zeer nadelig beïnvloeden. Weefstoffen en andere bekledingsstoffen, kunnen ook beschadigen door gebruiksvoorwerpen zoals riemen, portemonnaies en sleutel(bossen). Ook tassen die op het meubelstuk gezet worden kunnen beschadigingen veroorzaken. De stugge stof van spijkerbroeken en andere jeans kan afgeven en belast een stof zwaarder dan bijvoorbeeld, zachte wollen kledingstoffen. Beschadigingen aan armleuningen kunnen ontstaan door o.a. armbanden en horlogebandjes. Tanden en nagels van huisdieren kunnen een bedreiging zijn voor elk materiaal dat gebruikt wordt voor meubelstoffering.


Kunstleder

Bij de productie van kunstleder wordt er een vloeibare substantie aangebracht op een onderdoek. Deze substantie kan bestaan uit polyurethaan (PU). Bij productie kan hier een print (ledernerf) op aangebracht worden. Het grootste voordeel van PU is dat deze een natuurlijke touch heeft. Bovendien is dit materiaal minder milieu belastend en niet schadelijk voor de gezondheid, omdat dit product geen schadelijke weekmakers bevat. Kunstleder wordt in veel gevallen gebruikt voor het stofferen van meubelen. Een groot voordeel is dat kunstleder eenvoudig te reinigen is. Lauw water, een zachte doek en een milde, pH-neutrale zeep verwijderen direct na vervuiling het meeste vuil. Gebruik vooral geen reinigingsproducten met oplosmiddelen, hierdoor kan de toplaag van het PU kunstleder beschadigen.


Reiniging

Meubelstof moet zoals elk gebruiksvoorwerp regelmatig gereinigd worden. Laat de vervuiling nooit te erg worden, maar maak regelmatig schoon. Bij reiniging altijd een milde, pH-neutrale zeep gebruiken. Dit voorkomt dat de garens verkleuren. Gebruik bij het stofzuigen niet de harde vloerborstel, maar het speciale meubelmondstuk in combinatie met een lage zuigkracht.

Informatie


Plooivorm

Bij alle stoffen en ledersoorten is het normaal dat door het gebruik plooivorming ontstaat. De mate van plooivorming wordt bepaald door de onderstoffering, de verwerkte stof-/lederkwaliteit en de intensiteit van het gebruik. Plooivorming is onontkoombaar en inherent aan een zitmeubel. Men noemt dit derhalve een productgebonden eigenschap.


Losse rug- en zitkussens

Bij losse rug- en zitkussens is het belangrijk na gebruik deze op te kloppen en op de juiste plaats terug te zetten. Door regelmatig van zitplaats te wisselen en/of de kussens onderling te wisselen, voorkomt men onregelmatige slijtage.


Arm- en rugleuningen

NOOIT op arm- of rugleuningen gaan staan of zitten. Er kan extreme schade optreden doordat men door de constructie heen zakt. Verplaatsen van een bank doet men door op te tillen en niet door aan de stof/stoffering en/of de armleuningen te trekken. Ook hierdoor kan aanzienlijke schade ontstaan.


Echt leder

Echt leder kenmerkt zich o.a. door insectenbeten, mestvlekken, kleur- en structuurverschillen, etc. Dit geeft leder zijn natuurlijke karakter. Bij zwart leder en sommige andere kleuren kan een lichte afgifte van kleurstof voorkomen, zeker in het begin.


Kleuren en patronen

Bij meubels bekleed met streep- of dessinstof kan het voorkomen dat het patroon niet geheel doorloopt over de verschillende vlakken. Daarnaast is het mogelijk dat bij meubels, onderling gering kleurverschil bestaat. Tevens kan de stoffeerinrichting van de stof (uni of dessin) kleurnuances veroorzaken (bijv. bij het hoekelement).


Zitspiegel

Een zitspiegel ontstaat onder invloed van druk, warmte en vocht en kan hierdoor in de vezels van de bekledingsstof drukplekken veroorzaken. Door de stof licht te benevelen met lauw water (plantenspuit), vervolgens met een kledingborstel licht op te borstelen, kunnen de vezels weer opgericht worden.


Shading

Dit ontstaat door de inwerking van licht en schaduw èn de verschillende ligrichtingen van vezels bij stoffen. De zogenaamde vleug. Dit is een eigenschap van bepaalde stoffen en is dan ook geen kwaliteitsgebrek.


Pilling

Bij het in gebruik nemen van een zitmeubel met een geweven stof als bekleding, kan het voorkomen dat zich kleine vezeltjes losmaken en kleine bolletjes gaan vormen. Deze zogenaamde pilling kan ook komen door wrijving van een kledingstuk. Te intenstief stofzuigen en borstelen vergroot ook aanzienlijk de kans op pilling. Daarom adviseren wij u uw zitmeubel te stofzuigen met een lage zuigkracht in combinatie met het borstelhulpstuk.Belangrijk!

Bescherm uw bankstel altijd voor de invloed van direct zonlicht. Dit geldt zowel voor stoffen als lederen bankstellen. Verwijder bij elementenbanken de stofbescherming niet van de inhaak montageklemmen. Ze voorkomen wrijf- en kraakgeluiden. Bescherm uw vloer (parket, tegels, etc.) door het plakken van viltjes onder de pootjes van uw zitmeubelen.


Ziteigenschappen


Informatie bij uw nieuwe zitmeubel

De vering is het onderste deel van het zitmeubel. De vering kan op verschillende manieren worden opgebouwd. Dit kan verschil geven in het zitcomfort.Verschil in zitcomfort (stramheid verschil per zitplaats)

Bij het in gebruik nemen van een bankstel begint een proces waarbij het lichaamsgewicht de zitting indrukt. Hierdoor verandert de zitvulling. Het zitcomfort wordt substantieel zachter. Het is dan ook wenselijk om de zitplaatsen in een bank zo gelijkmatig mogelijk te gebruiken om een eenzijdig inzakken van de vulling te vermijden. Als u altijd op dezelfde plaats zit, zal er immers verschil optreden met de andere zitplaatsen doordat u de bank alleen plaatselijk belast. Ook kan verschil in hardheid optreden door technische constructies bijvoorbeeld tussen zittingen en hoekdeel of tussen zittingen en longchair.